NFTs: På vilka blockkedjor finns dem?
Del 2 i serien “Allt om NFTs”
Bored Ape Yatch Club är den största NFT:n sett till marknadsvärde på Ethereum.
NFTs slog igenom med dunder och brak 2021 och blev relativt mainstream. Men frågar du en person på stan om de kan förklara vad en NFT är så är det få som klarar av att göra det. I första delen av “Allt om NFTs“ gick vi igenom just detta. I den andra delen ska vi nu kolla på vilka blockkedjor som är störst när det gäller NFTs. Förhoppningsvis hjälper det dig att besluta vilken blockchain du borde kolla in för att få tag på de bästa NFTs i din prisklass.
NFTs florerar på ett flertal olika blockkedjor som kommer gås igenom närmare nedan. Blockkedjorna skiljer sig åt på ett flertal olika faktorer, tex har de olika förmåga att behandla transaktioner (tps), de har olika grader av decentralisering och de har olika aktörer som agerar inom en blockkedjas ekosystem som gör användarupplevelsen på de olika kedjorna unik. Vi kommer inte ta upp alla olika blockkedjor som har NFTs, i denna artikeln kommer vi fokusera på de med högst volym. I framtiden kommer vi ta upp fler blockkedjor med bra NFTs, djupdyka i specifika NFTs, gå igenom vad som kännetecknar bra NFTs och hur man undviker dåliga projekt.
Ethereum
Personligen ser jag ethereum som moder-blockkedjan när det kommer till NFTs. De har i mina ögon de bästa projekten. Det är dock endast min subjektiva bild av det hela dock säger statistiken samma sak. På ethereum finns mest pengar sett till marknadsvärdet och transaktionsvolymen för NFTs. 459,649,638 USD är volymen för NFTs på ethereum senaste 30 dagarna enligt cryptoslam.io. (data hämtad 6 maj 2023).
Projekt som du kanske känner igen från ethereum är bland annat cryptopunks och bored ape yatch club som tillsammans i skrivande stund har ett marknadsvärde på runt 20 miljarder svenska kronor! Alltså 20 000 000 000 kronor! Alltså har lite bilder på internet ungefär hälften av värdet av fortnox.
Ethereum har väldigt många olika projekt med en stor variation av utilities. Populära marknadsplatser är opensea och blur. Nackdelen med ethereum är dock att det kanske inte lämpar sig väl till personer som precis påbörjat sin NFT resa. Antalet projekt kan vara överväldigande och det kan vara svårt att navigera vilka projekt man ska investera i. Dessutom har ethereum stundvis väldigt höga transaktionsavgifter vilket kan vara avskräckande och ekonomiskt märkbart. Kolla här för att se den genomsnittliga avgiften på ethereum.
Här ser ni en NFT från Bored Ape Yacht Club kollektionen som är till salu för 100 k dollar.
Solana
På just Solana påbörjade jag min NFT resa och därför har jag kanske en lite vinklad ståndpunkt. Anledningen till att jag började på Solana var just för att gas fees på ethereum gjorde att jag helt enkelt inte hade råd att börja investera där. Mitt mål var att tjäna pengar, något som är omöjligt när en betydande del av min investeringsbudget skulle försvinna i varje transaktion. Skämtsamt brukar ibland Solana kallas för “fattigmans”-blockkedjan när det kommer till NFTs. Enligt cryptoslam.io är volymen på Solana strax under 78 miljoner amerikanska dollar de senaste 30 dagarna. Majoriteten av den volymen sker på magiceden.io som är den största marknadsplatsen på Solana.
En stor fördel med Solana är att den är väldigt nybörjarvänlig och lätt att lära sig. Detta skulle jag tacka de olika intressenterna som bygger inom solana blockkedjan och dess ekosystem. Främst skulle jag lyfta fram en wallet vid namn phantom som enligt mig är riktigt snyggt designad och enkel att använda. Dock är jag såklart partisk då jag själv använder den dagligen.
Solana har dock fått kritik för att ibland “krascha” och ha downtime. Huruvida det är ofta förekommande kan du avgöra själv genom att ta del av datan här. Detta har dock fört med sig negativ publicitet för Solana. Tänk dig själv att du vill köpa eller sälja en NFT men det inte går för att hela blockkedjan har stoppats och kan inte genomföra transaktioner, det skulle troligen inte göra dig så glad.
DeGods var ett projekt som startade på solana men som sedan flyttade över till Ethereum.
Polygon
Den tredje och sista blockkedjan vi kommer gå igenom i denna artikeln är Polygon. Det är en blockkedja som bygger på ethereum och som därmed inte försöker vara som ethereum utan den försöker snarare lösa problem som ethereum har, exempelvis ha lägre transaktionsavgifter och kunna hantera fler transaktioner per sekund. Polygon har löst vissa av dessa problem vilket har lockat många NFT-entusiaster till blockkedjan. Under de senaste 30 dagarna har volymen för NFTs på polygon varit $44,499,569 vilket är ungefär en tiondel av volymen på ethereum.
En fördel med att polygon bygger på ethereum är att det är lätt att integrera med olika marknadsplatser och sidor som främst är byggda för ethereum. Här är opensea ett exempel på marknadsplats som polygon har stora delar av sin volym på. En annan marknadsplats för polygon är TofuNFT. Utöver detta har även polygon ett utbrett samarbete med många stora varumärken som i framtiden kan förutspås starta egna NFT initiativ på polygon.
En nackdel med Polygon är att den inte ses som en av de mest hype blockkedjorna för NFT. Antalet stora projekt på polygon med engagerade communities är betydligt mer sällsynt än på ethereum och solana. Vissa har försökt att bryta denna trenden, exempelvis projektet y00ts som brigade från Solana till polygon. Huruvida detta bytet av blockkedja var ett gynnsamt beslut är i mina ögon för tidigt för att bedöma.
Såhär ser en y00t ut.
Sammanfattning
I denna artikeln har vi gått igenom kort vad som kännetecknar de olika blockkedjorna som i mina ögon och enligt volymen de senaste 30 dagarna är de största när det kommer till NFTs. Det finns flera aspekter än dem som jag tagit upp som är relevanta att beakta när man granskar de olika blockkedjorna men detta var bara en kort överblick. I framtiden kommer det komma artiklar om andra blockkedjor som också har NFTs, om bitcoin ordinals och mycket mycket mer relaterat till båda kryptovalutor och NFTs! Stay tuned!